Informer objavio detalje razgovora Vučića i Merkelove koji se nije ni dogodio

Izvor: Danas
Tekst: M. D. M.
Podrži Danas!

Tabloid Informer, blizak vladajućoj stranci, u jučerašnjem izdanju na naslovnoj strani objavio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali u NJujorku, uz detalje sastanka, iako je susret u međuvremenu odložen.

Naime, sastanak dvoje zvaničnika dogodio se juče oko 14 časova po srednjoevropskom vremenu.

U prvom izdanju tabloida Informer, u vrhu naslovne strane, stajao je nadnaslov „srpski predsednik i Angela Merkel u NJujorku razgovarali o Kosovu“, uz naslov „Vučić: Rekao sam kancelarki, Srbija ne može da izgubi sve“. Posle informacije da je sastanak ipak odložen, koja se u domaćim medijima pojavila prekjuče oko 22 časa, usledila je za beogradsko izdanje „intervencija“ na naslovnoj strani Informera, to jest prebacivanje rečenice u buduće vreme; „Danas sastanak srpskog predsednika i Angele Merkel u NJujorku: Vučić: Reći ću kancelarki, Srbija ne može da izgubi sve“.Istovremeno, tabloid je na svom portalu objavio vest da je „pomeren sastanak u NJujorku“, te da će se Vučić sa Merkel sastati ipak sutra ujutru.

Za Slobodana Georgieva, novinara Balkanske istraživačke mreže (BIRN), naslovna strana Informera na kojoj su objavljeni detalji sastanka koji se nije dogodio predstavlja pokazatelj „kolike su neznalice i kolike su sluge pi-ar tima Aleksandra Vučića“.

On podseća da je Informer ranije objavio prikaz koncerta Bili Ajdola u Beogradu sa sve detaljima, koji se nije ni dogodio. Georgiev se osvrće i na slučaj kada je pomenuti tabloid pre pet godina objavio da su Branko Čečen, Stevan Dojčinović i on postavili prislušne uređaje na Borsko jezero gde je Vučić otišao na odmor.

– To je dokaz da to nije nikakvo novinarstvo, niti je to medij. To je neka propagandna stvar koja ima pripremljenu agendu. Verovatno se neko od tih urednika prevario, jer mu nisu javili da li se sastanak dogodio ili nije. Pošto je na vestima čuo da se pominje Vučić i NJujork, pretpostavljam da je rekao „imamo spreman tekst, sigurno je to to“ – kaže Georgiev.

Ipak, prema njegovom viđenju, fokus Informera u jučerašnjem broju bio je na poslednjem Utisku nedelje koji ih je, kako ocenjuje, mnogo zaboleo, jer je u toj TV emisiji rečeno mnogo stvari za koje većina ljudi u Srbiji nikada nije čula, a na kojima istraživački novinari rade već godinama.

Naslovnica Informera sa „vešću iz budućnosti“ zabavila je i korisnike društvenih mreža. Poslanik i politički analitičar Đorđe Vukadinović na Tviteru je napisao da je najbolje to što Informer nije samo objavio da je sastanak održan, nego je i „precizno“ naveo šta je rečeno na tom sastanku kojeg nije bilo. Korisnik iste društvene mreže sa nadimkom „Iceman“ ispod Vukadinovićevog tvita napisao je moto „Informer – uvek ispred vremena“.

Sem Informera, i list Blic je na svojoj naslovnoj strani, uz nadnaslov „razgovori sa svetskim zvaničnicima o Kosovu“, objavio naslov „Vučić u NJujorku traži da i Srbija dobije nešto“.

– Predsednik Srbije se sinoć sastao sa Angelom Merkel, moguć susret sa Donaldom Trampom – stajalo je ispod fotografije srpskog predsednika i nemačke kancelarke.

U prvobitnoj najavi koju je Služba za saradnju sa medijima predsednika uputila redakcijama, najavljeno je da će Aleksandar Vučić od 23. do 26. septembra učestvovati na zasedanju Generalne skupštine UN, a da će se prvog dana boravka sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel kao i sa predsednikom grčke vlade Kirjakosom Micotakisom.The following two tabs change content below.

Danijel Neskovic

Sembersko dijete, bečki student, spas iz ralja kapitalizma pronalazi u utješnoj zabludi da poziv pisca kojem teži nije prevaziđen. Stil gonzo novinarstva nalazi se na granici novinarstva i književnosti, stvarnosti i fikcije, u kojem novinar uključuje sebe u događaje i tako postaje glavni junak priče.

Facebook Comments

Danijel Neskovic

Sembersko dijete, bečki student, spas iz ralja kapitalizma pronalazi u utješnoj zabludi da poziv pisca kojem teži nije prevaziđen. Stil gonzo novinarstva nalazi se na granici novinarstva i književnosti, stvarnosti i fikcije, u kojem novinar uključuje sebe u događaje i tako postaje glavni junak priče.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *