Veza između lucidnih snova i kvantne fizike

Ovaj tekst je prvobitno objavljen kao seminarski rad Kristijana Kosića iz fizike na temu lucidno sanjanje, učenika Srednje škole Andrije Ljudevita Adamića u Rijeci, pod mentorstvom Tome Matešića.

ŠTA SU TO LUCIDNI SNOVI?
Lucidan san je oblik sna koji se javlja u REM (Rapid eye Movment/ brzo kretanje očima) fazi sna koja dolazi druga po redu, dakle prva faza je još uvijek stanje u kojem smo svjesni svoje realnosti, stanje u kojem smo budni. REM faza je ujedno i najkraća faza sna ali ponavlja se u pet kratkih ciklusa. Glavna značajka lucidnog sna je to što osoba kojoj je induciran lucidan san, svjesna je sna, može ga kontrolirati i u lucidnom snu može postići želje svoje podsvijesti. Ne postoji pravilo kod lucidnog sanjanja, svaka osoba(svačiji mozak) drugačije reagira, postoje osobe koje nikada neće doživjeti lucidan san ali isto tako postoje osobe koje konstantno doživljavaju spontano induciranje lucidnog sna bez ikakvog razmišljanja o istom ili namjernog izazivanja. Stanje svjesnosti sna  naziva se „Lucidnost“ , dakle osoba koja je lucidna može kontrolirati svoj san, proživljavati ga, u tom stanju osoba u snu može izvesti pokrete koje u realnosti nikada ne bi mogla, također može stvarati objekte i pojave koje su duboko pohranjene u podsvjest iste. Sadržaji lucidnih snova su skup naših sjećanja, želja i maštanja. Kod lucidnog sna osoba je svjesnija svoje „realnosti“, osoba više opaža te su kod lucidnog sna pojačane osjetilne impresije ali isto tako osjećaj boli je isključen, nemoguće ga je postići. Što se tiče zakona fizike, isti se ne mogu primijeniti niti potvrditi kod lucidnih snova, zato što u stanju lucidnosti gravitacija niti težina ne postoje što je usko povezano, dakle osoba u lucidnom stanju može sebi omogućiti da npr. leti, visoko skače te da podiže predmete abnormalne težine što je u realnosti naravno ne shvatljivo ( naravno bez stručnih alata i mehanizama koji pomažu pri takvim radnjama ).

VRSTE LUCIDNIH SNOVA
U svijetu lucidnog sanjarenja postoje podjele i klasifikacije snova. Kod lucidnih snova dešavaju se dvije(neslužbeno tri ) podjele.SPONTAN LUCIDAN SAN
Spontan lucidan san kao što sama riječ govori, dolazi spontano ničim izazvan, ali spontanom pristupu lucidnom snu prethodi: mentalna stabilnost, tjelesna opuštenost, moždana opuštenost te nikakve potencijalne mentalne/psihičke bolesti. Spontana induciranost počinje tako što se osoba priprema za spavanje bes ikakvog pretrpavanja mozga raznim informacijama i bez stresa te liježe u krevet, nakon toga takva vrsta osobe vrlo brzo tone u san a to predhodi spontanom induciranju lucidnog sna bez ikakvih napora ili tehnika koje bi utjecale na lucidno sanjanje. U pravilu iz raznih iskustava osobe koje doživljavaju spontane lucidne snove, doživljavaju ih u kvalitetnije te duljem obliku. Kod takvih osoba lucidni snovi su jasniji, lakše ih se pamti te se lakše upravlja snom u lucidnom stanju.

NAMJERAN LUCIDAN SAN
Tehnike za izazivanje namjernog lucidnog sna su veoma individualne. Esecijalna tehnika za namjerom induciran lucidan san je „Reality checks“(Provjere realnosti). Kod provjera realnost isto tako postoje individualni pristupi i metode npr. gledanje na sat, disanje kroz nos začepljen prstima ili čitanje bilo kakvog teksta na zidu, mobitelu, papiru itd. Kroz dan se više puta ponavljaju provjere realnosti kako bi osobi koja sprovodi namjeran lucidan san, prilikom lucidnog stanja takva vrsta prvojere bila automatska, mahinalna. Prilikom ulaska u namjeran lucidan san, na samom početku lucidnosti provode se provjere realnosti i prilikom shvaćanja svoje lucidnosti pomoću takvih provjera automatski kršimo zakone fizike npr. disanje kroz začepljen nos tjst. protok zraka kroz gotovo hermetički zatvoren prostor. Kada osoba počne lucidno sanjati i svjesna je svoje lucidnosti, često se razočara zato što kod namjerom izazvanih lucidnih snova kontrola istoga nije kvalitetna te doživljaji su uveliko smanjeno isto tako i vrijeme trajanja namjerno induciranog lucidnog sna. Isto tako kod namjernih lucidnih snova postoji rizik paralize sna, koju ću u narednim dijelovima seminarskog rada razraditi, kako nastupa i koje su posljedice.

SUPSTANCAMA IZAZVAN LUCIDAN SAN
Lucidni snovi mogu se izazvati isto tako sa halucinogenim i psihodeličnim supstancama koje šalju podražaje u dijelove mozga zadužene za induciranje sna. Mnogi teoretičari koji se bave lucidnim sanjarenjem ne prihvaćaju oblik lucidnog sanjarenja potaknut korištenjem supstanci tipa marihuna, LSD itd. zato što se te supstance miješaju u ljudsku percepciju i podsvijest a to su dva ključnja faktora za kvalitetu i doživljaj lucidnog sna i isto tako korištenjem raznih supstanci za olakšavanje pristupa lucidnom snu povećavaju rizik od paralize sna, zbog povećane ne svijesnosti i izmjenje podsvjesti.

LUCIDNI SNOVI I KVANTNA FIZIKA
Kvantnu fiziku i lucidno sanjarenje možemo povezati  preko kvantne dvojnosti, po načelu sigurnosti i po kvantnoj zapletenosti. Skup hipoteza kvantne svijesti i kvantnog uma dokazuje da klasicna mehanika koju znamo ne moze dokazati svijest, tjst. spoznaju samoga sebe. Kvantno mehanički termini kao što je superpozicija i kvantna zapletenost igraju veliku ulogu kod lucidnih snova, zato što postoji pretpostavka da upravo superpozicija i kvantna zapletenost igraju veliku ulogu u funkciji mozga, što je jako bitno kod stanja lucidnosti. Isto tako čine osnovu objašnjena svijesti.

PRIMJENA LUCIDNIH SNOVA U KVANTNOJ FIZICI
Lucidni snovi sami po sebi osobi koja ih inducira pojačavaju kreativne impulse te koriste djelove mozga koji su nam u svakidašnjem životu nepotrebni, neiskorišteni. Sama priroda kvantne fizike bi mogla biti promjenjena i proširena tako da se sila lucidnosti reflektira kvantne principe. To bi se ostvarilo tako što bi fizičari koji se bave poljem kvantne fizike mogli sanjariti, na lucidan način proživljavati dublju, obogaćenu, „realniju“ artikulaciju kvantne fizike. Takav način pristupa bi premašio današnji doživljaj kvantne fizike, jer bi elegantnije odražavala kreativnu ulogu koju naša svijest igra u samom razvoju svemira.ZAKLJUČAK
Dakle lucidni snovi mogu se koristiti u svrhu čiste zabave, mogu se korisitit kao sredstvo pomoću kojega će se neka osoba osloboditi svoji strahova. Isto tako koristi kao alat u kreativnom svijetu fizike preciznije kvantne fizike, na način da ju produbljuje i u kreativnom smislu bolje opisuje i poboljšava.

Please follow and like us:
error
The following two tabs change content below.

Danijel Neskovic

Svi ljudi, protagonisti su mog romana. Sve što se događa, njegova je fabula. Uključujući i ovo.

Facebook Comments

Danijel Neskovic

Svi ljudi, protagonisti su mog romana. Sve što se događa, njegova je fabula. Uključujući i ovo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

error

Podijelite članak ili nas zapratite