Singapur – prva zemlja koja je riješila problem smeća

Republika Singapur je mala ali veoma bogata ostrvska grad-država u jugoistočnoj Aziji. Prema posljednjem popisu stanovništva u Singapuru živi nešto više od 5 i po miliona ljudi na 720 kvadratnih metara površine. Singapur je proglašen najprijateljskiji za poslovanje privreda u svijetu. S toga 63% stanovništva čine državljani Singapura a ostatak strani rezidetenti i strani radnici.

Singapur je uspio da smeće, kojem je potrebno i do 500 godina ne bi li se u potpunosti razgradilo, razgradi za samo jedan dan.

Foto: Trash HeroVeoma složen proces počinje od sakupljanja smeća iz cijele države i njegovog transporta do fabrike u kojoj spaljuju smeće u vatri od 1000 stepeni koja gori neprestano 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici, 365 dana godišnje. Energiju koju vatra pravi koriste za proizvodnju struje kojom obasjavaju hiljade domova.

Najluđa stvar u svemu je to što vatra koja sagorjeva, ne zagađuje okolinu. Prilikom paljenja smeća oslobađa se otrovni dim koji zagađuje vazdug, međutim, ne i u Singapuru. Naučnici u Singapuru su napravili filtere koji ispuštaju vazduh koji je čistiji od vazduha koji je oko nas. Vazduh koji izlazi kroz dimnjak je manji od jednog mikrona, što znači da je on, veoma čist.

90% smeća nestane prilikom sagorjevanja dok su za preostalih 10% pronašli veoma zanimljivo rješenje. Izgradili su vještačko ostrvo sa posebnim jezerom i vodom u koju sipaju pepeo. Voda ne dolazi u kontakt s rijekama i okeanima. Tako da pepeo ostaje zauvijek ispod površine vode, sakriven od svih.

Ovim procesom smeće u Singapuru biva razgrađeno za dan, umjesto za 500 godina.Please follow and like us:
error
The following two tabs change content below.

Danijel Neskovic

Svi ljudi, protagonisti su mog romana. Sve što se događa, njegova je fabula. Uključujući i ovo.

Facebook Comments

Danijel Neskovic

Svi ljudi, protagonisti su mog romana. Sve što se događa, njegova je fabula. Uključujući i ovo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

error

Podijelite članak ili nas zapratite