Retrospekcija Zvezdinog prelaznog roka uoči početka Lige šampiona

Tekst: Simpatizeri

Letnji prelazni rok i još po nešto

Za razliku od katastrofalnog zimskog prelaznog roka u kojem su uglavnom bačene velike pare, ovoga leta je dovođenje igrača odrađeno znatno kvalitetnije i samim tim je prelazna ocena više nego zaslužena. Nažalost odlasci kao i ispumpavanje novca preko Grafičara čine ovaj prelazni rok daleko od idealnog.

Možda zvuči nelogicno ali nama se više isplate skupa pojačanja nego jeftina. Štaviše, jeftina nam se neće isplatiti nikada. Toliko se stvari desilo pa ih je teško sve pobrojati, tako da ne zamerite ako se šta zaboravi ili preskoči.Mateo Garcia je koštao brat bratu barem 2 miliona evra što je za uslove života u Srbiji neverovatna suma novca ali za globalni fudbalski market to je skoro džabe. Ako se uporedi sa dovođenjem Čaušića proslog leta, onda je više nego džabe. Dečko se već sada isplatio a tek je počeo. Poseduje kvalitet koji srpska fudbalska škola više na žalost nije u stanju da napravi. Brz, agresivan, a s loptom ume mnogo. Slobodno pogledajte gol za 3 boda u Novom Sadu. Takvog rešenja čovek mora u tom momentu da se seti, a ne da poseduje tehnički kvalitet da ono izvede. Fudbalski instinkt vredi mnogo. Da je Mateo fudbalski ponikao u Srbiji ne bi nikad ni zaigrao nigde jer nema kila. Ne bi ni Piksi jer ni on nema kila.

Mateo Garsija i Mitar Mrkela

Rajiv van La Parra je igrač sa najvećim pedigreom ovog prelaznog roka. Na žalost u toj situaciji je bio i Kafu. Čovek je ozbiljan fudbaler za naše uslove. E sad, da li će hteti da igra i da grize ili će se zadovoljiti čarima beogradskih splavova, ostaje da se vidi. Prvo treba da se izbori za minute pored neuništivog Simića kojeg uzgred neće ni rođena mater na namešteni transfer.

Van la Para

Milos Degenek je ponovo na našu sreću ni kriv ni dužan završio u klubu koji ga je zimus prosto isterao u Saudijsku Arabiju i oteo mu mogućnost da uzme titulu. Šta god da smo ga platili jeftino je koliko nam čovek vredi. Sad što će na zimu kolo ponovo da se zavrti to je druga priča.Kanjas je došao za “džabe” i ima i dobrih godina ali se odmah videlo da ume, a sada kada se spremio, vidi se da ume mnogo. Da je pameti bilo da se upari sa jos jednim znalcem nazovimo ga recimo Krstičić, gde bi nam bio kraj. Ovako smo prisiljeni da gledamo Jovančića kako nabija lopte po komšiluku. Najbolja stvar kod Kanjasa je što je smiren i što ga samo primetiš kad je prisiljen na pas nazad jer mu se niko ne nudi, niti se iko kreće. On će u prvom derbiju da pokaže koliko vredi.

Tomanea iz Tondele smo čekali ko prestupnu godinu. Mogli smo još da pričekamo. On je sada jedan od 4 špica koje imamo. Možda je dečko ozbiljan igrač ali teško da će imati prostora pošto je ostao Boaći i pošto je degenerično mafijaško pravilo o broju stranaca i dalje na snazi. Konkurenciju mu još čine bivši profesionalac Pavkov koji se posle propalog transfera u Kinu prešaltao na lokalne pečenjare kao i Krstović na moćnoj poziciji Rajinog pulena. Uz to da dodamo da je Tomane za sada hronično povređen i da nema pravo nastupa u Minhenu.

Žander nam baš i nije bio neophodan. Em je stranac em nije levi bek. Iako mu neke fudbalske odluke na terenu deluju da kažemo amaterski, ipak on ima više znanja nego što mu to priznaju. Da je umesto njega u Kopenhagenu utakmicu završio Rodić, mi ne bismo igrali Ligu Šampiona. U domacoj ligi će moći da posluži jer tu nam bekovi ni ne trebaju.

Pankov se isplatio u Kopenhagenu. Iako ima nekih ozbiljnih mana koje treba ispravljati, on će moći da posluži. Imaće i lepog prostora jer Milunović voli uvaliti lakat nego leba da jede.

Petrović je jos mlad i ima mnogo da radi. Ne pomaže mu ni činjenica da je doveden na nama najomraženijoj poziciji, onoj čuvenoj klasičnoj od 400 000 i 30%. Izgelda da će mu se pružiti ozbiljna prilika barem po kući. Nadamo se da će da pokaže više nego što očekujemo.

Sve u svemu, kada bi ovde podvukli crtu mogli bismo reći da smo lepo pazarili al na žalost ne možemo jer ima još. Jedini smo klub na svetu koji rasterećuje kadar dovođenjem igrača. Slabo nam ide od ruke.
Vasiljevića smo doveli da bude zamena zameni Borjanu, znači igraće na ponekoj trening utakmici i pripremama. Imamo dva najbolja golmana u Srbiji kod nas u klubu. Umesto da treći golman bude neko dete , mi zatvaramo jedno teško gostovanje u ligi u kojoj treba da se sprdamo koliko smo nadmoćni kvalitetom.

Već pomenuti Krstović je klasika. Terza da učini pajtošima is oblasti kriminala. Dečko davao golove u CG ligi. U najavi novi Jovović. Gde je taj uopšte?

Doveli smo nekog Ousmaneta Maronga za Grafičar. Tu nismo stali nego smo udomili još jednu kombinaciju izvesnog Uroša Milovanovića da onom Dejanu Vidiću ne bude dosadno. Sve smo to začinili Stefanom Fićovićem čija mama nema pojma da se ovaj bavi fudbalom. Ideja je bila da Grafičar bude razvojni klub Zvezdine fudbalske škole. Na žalost skrenuli smo desno kod Albukerkija pa se Grafičar pretvori u klub gde rodbina Rajka Stojića i Mitra Mrkele prima platu da se rekreativno bavi fudbalom. U prevodu Grafičar je samo paravan da se iz kluba legalno i redovno izvlače solidne svote novca.

Sad mozemo da se pozabavimo odlascima. Tu ćemo prvo da krenemo od tzv gardista, jednog ovećeg zla kad je Zvezda u pitanju u poslednje vreme. Tu je veliki zločin učinjen prema Zvezdi. Savić, Stojković i Čaušić kao Zvezdina deca i Gobeljić kao usvojeno dete ostaće upamćeni po poslednjem derbiju u finalu kupa kada ekipa na našem stadionu nije uspela da šutne na gol nikad gorim komšijama. Dan-dva pre te utakmice ovi su snimili onu patetičnu pesmicu. Zločin je međutim učinjen pre toga od strane uprave. Za Čaušića su bačene grdne pare a ovoj trojici je uprkos ponudama produzen ugovor umesto da im se zavezala mašnica oko vrata pa na aerodrome. Epilog je da smo za Čaušića i Stojkovića doplatili nekome da ih uzme, a Savića koji je kao kapiten izmedju ostalog pijan dolazio na treninge i utakmice, nismo uspeli ni da poklonimo, nego smo morali da ga pozajmimo. Gobeljić je i dalje tu. Igra sa promenjivim uspehom na desom beku i ako mu se pruži prilika uspe da okonča i poneku karijeru naših protivnika. Unapređen je i u reprezentativca ako je to ovih dana više kazna nego nagrada.

Nije trebalo da ode Aleksa Terzić. Pogotovo što je prodat za sitne pare. Jedva da može i za Grafičar da se namiri. A levi bek domaći i još ima talenta. Umesto njega smo doveli Žandera koji nije levi bek i kome će Zvezda biti vrhunac karijere.

Joveljić je isto mogao da nam bude barem drugi špic. Nažalost nije Rajin pa je morao da napravi mesto. Plus je trebalo keša za manipulisanje. Može da igra u Frankfurtu a ne može u Zvezdi.

Otišao je i Ebesilio. Bolji fudbaler od Ivanića a mršaviji od Pavkova. Mogao je da bude koristan u LŠ. Za Jovančića je ismislio fudbal. Nije dobio čestitu šansu. Šansu koju su dobili a nisu iskoristili bivši Čaušić i sadasnji Ivanić. Sam je kriv što nije bio žrtva taktike.

Otišao nam je i El Fardu Ben sa pozicije Muhameda. Ostali smo srećom barem u KK sa jednim Muhamedom. Kad smo već kod KK, 15 utakmica Evro lige plus sva ostala takmičenja. Karte jeftinije nego one od Bajerna iz Minhena. Ekipa ima potencijala. Dobro sad sto je tatin sin i dalje tu, bože moj. Šalu na stranu (nije šala uopšte) Ben je ostavio dobar trag i veoma povoljan utisak. Ni par lošijih utakmica s proleća to neće pokvariti jer je i takav davao neke važne golove. Plus nikad nije pijan dolazio na utakmice. Možda ipak nije otišao ili bolje rečeno gde god je otišao još nije stigao. To vam je princip Šredingerove mačke iz kvantne mehanike na naš način, Svu mu sreću želimo gde god da bude igrao. Bez obzira da li je otišao, uprava je za svaki slučaj potrošila pare.Na pozajmice su otisli Hajdin, Meleg i Jirka. Hajdin može komotno da se ne vrati. Meleg je odavno bivši fudbaler a Jirka uzima minute Simiću a to je greh. Šta će od njih da bude niko ne zna.

Trebao je da ode Pavkov al njega kad golovi Liverpulu prodali nisu, ništa neće. Sad je fokusiran da pečenjare. Mogao je i Boaći da ode al na sreću nije, tako da ćemo ipak imati špica u Minhenu. Rodić se nažalost predomislio tako da će sad i u LŠ da se po terenu vuče kao prebijena mačka nakon 60. minute. Ostao je i povređeni Babić koji se do sada nije izborio ni za šta. Ostao je i Simić kojeg ni rođena mater neće. Uskoro će ga i Tumbaković zvati ne bi li nekoga zajebali kao što su nas. Ivanić je i dalje tu kao Djekna. Skoro da za njega više i nemamo poziciju. Žrtva taktike. Jovančiću su produžili ugovor. Nigde taj ne ide.
Ono što je trebalo da dođe a nije su bekovi i centralni vezni. Ali onda bi sve bilo super, a to je nama očigledno dosadno.

Pravilo o ograničenju stranaca

Na papiru uvedeno da se razviju domaći igrači. U praksi srpska škola fudbala je bazirana na ponekom talentu koji se uništava destruktivnim razmišljanjem i neznanjem srpskih trenera. Kako u celoj zemlji tako i u našem klubu. Imamo nedavne primere blamaže mlade reprezentacije pod vođstvom Đorovića i čak jedan šut na gol pod vođstvom maga ofanzivne (na pečenjare) Neška Milovanovića. Preslikano na nas model je da smo dali decu sa infrastrukturom da je bruši Psiholjub Đordjević. Kad se na to nadoveže Milojević koji bi pre ubacio nekog iz Javora od 27 leta nego nekog klinca, onda zaista postavljamo pitanje “šta to pravilo predstavlja i koga štiti?”.

Dosad se pokazalo da su i prosečni stranci na žalost znatno kvalitetniji od produkta srpske škole fudbala ma koliko menadžeri kroz plaćanje raznih darjana nedeljkovica pokušavali da dokažu suprotno. Opet u svetlu ovog prelaznog roka je neverovatno da u vezi pravila 4 stranca mi dovedemo stranca na poziciji lažnog beka i zadnjeg veznog. Pa ako to ne može naša škola destrukcije da izbaci onda da je zatvorimo skroz. Pravilo se može ukinuti jednim telefonskim pozivom. I treba biti ukinuto jer su nam stranci neophodni za Evropu. Za polunameštenu ligu dovoljni su simići, čaušići, gardisti… koji su zauzimali mesta Ebisiliju, Kafuu , Jirki Itd..

Dakle, koncept treba biti stranci plus kvalitetna deca. Milojevićev prošlogodišnji koncept je baziran na polutanima u godinama. Bez stranaca i bez dece. Sad smo doveli strance a decu nemamo. Izgleda nam ne gine modifikovan scenario od prošle godine. Bek, zadnji vezni, Marin u timu a ostali po klupama, tribinama, pozajmicama, dok se deca ne mogu kaliti ni u Grafičaru zbog raznih 200.000 plus Terzic kombinacija za igrača od 25 god iz druge lige… Može nam se.

Please follow and like us:
error
The following two tabs change content below.

Danijel Neskovic

Ja bih želio da razgovaramo o nauci, umjetnosti, kulturi, ljepoti i o revoluciji. Da, tako je, razgovarajmo malo o revoluciji.

Latest posts by Danijel Neskovic (see all)

Facebook Comments

Danijel Neskovic

Ja bih želio da razgovaramo o nauci, umjetnosti, kulturi, ljepoti i o revoluciji. Da, tako je, razgovarajmo malo o revoluciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

error

Podijelite članak ili nas zapratite