Nemanja Maraš preporučuje 5 filmova za sve ljubitelje fotografije

Jedan od naših najpoznatijih fotografa Nemanja Maraš, u novom video blogu na svom kanalu Mogu ja to sam, preporučuje 5 filmova koji bi svi fotografi i oni koji bi htjeli to da postanu trebalo da odgledaju. On smatra da je pored prakse koja je jedan od najvažnijih segmenata veoma bitno gledati kvalitetan vizuelni sadržaj ukoliko želite da stvarate kvalitet vizuelni sadržaj. U cilju davanja savjeta i edukacije za sve fotografe i one koji se tako osjećaju, Maraš je izabrao sljedećih 5 filmova.

1.The Third Man (1949)
Sa ovim filmom koji prati dešavanja u posljeratnom Beču koga karakteristiše dobra trilerska priča i odlična fotografija, Maraš se prvi put susreo na prvoj godini studiranja, prilikom vježbi iz osnova kompozicije. “Scene u ovom filmu su tako komponovane da zagrivljeni kadrovi uz geometriju koja se nalazi u kadru dodatno pojačavaju dinamiku i napetost određenih scena. Ovde možemo da vidimo kako bez specijalnih efekata može da se zadrži oko gledaoca i dinamika kadra.”, zaključio je Maraš.The Third Man (trailer)

2. Dreams (1990)
“Japanski reditelj Akira Kurosava napravio je 8 kratkih filmova koji se baziraju na njegovim snovima i uspomenama. Ovi kratki filmovi nam pokazuju do koje granice kreativnosti i imaginacije filmovi mogu da idu.” Tim riječima je Maraš opisao drugi film koji zajedno s prvim može poslužiti kao edukacija u pogledu kompozicije i kreativnosti.

Dreams Trailer3. Days Of Heaven (1978)
Terens Malik je 1978. godine uspio da napravi nešto skoro pa nemoguće. Uspio je da napravi film o ljubavnom trouglu, što i nije pretjerano teško, za razliku od činjenice da je cijeli film sniman u “zlatnom satu”. Zlatni sat (eng. Magic Hour) je vrijeme oko sumraka ili svitanja, kada nebo izgleda “najmekše” a samim tim i fotografije i snimci koji se prave u tom periodu. Snimiti film u takvim uslovima je gotovo nemoguće jer ste ograničeni na samo 2 sata snimanja dnevno a troškovi opreme, honorara glumaca i ostalih učesnika u filmu su veliki. “Djeluje malo neisplativo, ali njemu se zapravo isplatilo jer je ovaj film 1978 godine dobio Oskara za nabolju fotografiju u filmu”, zaključio je Maraš.

Days Of Heaven – Trailer

4. Barry Lyndon (1975)
Kjubrikov film specifičan je po tome što u njemu nije korišteno dodatno svjetlo, osim svijeća. Za ovakav presedan u kinematografiji zaslužna je i NASA koja je izradila posebne objektive. Kjubrik je posle prilagodio te objektive i uspio da snimi film samo uz prirodnu i svjetlost nastalu sagorijevanjem svijeća.

Barry Lyndon – Trailer

5. Baraka 1992
Baraka je film koji je sniman preko 14 mjeseci, na 6 kontinenata i 24 zemlje. Film nema klasičnu radnju već je u svrsi pokazivanja najvećih ljepota na našoj planeti. U 2 sata filma spakovano je mnoštvo prelijepih kadrova kojima ni jedan fotograf ne bi trebalo da se postidi. Ovaj film predstavlja pravo remek djelo vizuelne umjetnosti.

Baraka – Trailer

Izvor: Mogu ja to sam

Please follow and like us:
error
The following two tabs change content below.

Danijel Neskovic

A šta reći? Koju posluku porati?!

Facebook Comments

Danijel Neskovic

A šta reći? Koju posluku porati?!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

error

Podijelite članak ili nas zapratite