Evo zašto ne smijete da se smijete na fotografijama za pasoš

Svi se sjećamo scena kad smo kao djeca išli na prva slikanja za neki dokument i opomene da na slikanju moramo biti ozbiljno.  Da li vam je ikad sinulo pitanje, a zašto ne bih smio?

Složićemo se da nam slike iz đačke knjižice, pasoša ili iz nekih drugih dokumenata nisu baš omiljene. Na đačkim ekskurzijama djevojčice su krile svoje pasoše na granicama jer su se stidjele svojih slika. Na tim fotografijama je zabranjeno nositi sunčane naočare, zabranjeno je smijanje, poziranje, a znate li zašto?
Odgovor je prostiji nego što ste mislili – iz bezbjednosnih razloga.

U pasošu se nalaze biometrijski podaci o vama koji su prikupljeni na osnovu vaše fotografije. Prilikom izrade vašeg pasoša vaša slika se skenira i izvlače se ključne karakteristike vašeg lica. Neki od ključnih karakteristika su udaljenost između očiju, udaljenost između nosa i brade, te se na taj način stvara matematička mapa. U slučaju da nosite sunčane naočare ili se smijete dajete lažnu sliku i smanjujete efikasnost algoritva i stvaranje matematičke mape vašeg lica. Prilikom dolaska na aerodrom kamera skenira vaše lice. Nakon toga računar odlučuje podudara li se vaša slika u pasošu sa vašom stvarnom slikom.
Ostaje nedoumica, šta sa osobama koje su u međuvremenu imali hiruške intervencije na licu? 🙂

 

Please follow and like us:
error
The following two tabs change content below.

Danijel Neskovic

A šta reći? Koju posluku porati?!

Facebook Comments

Danijel Neskovic

A šta reći? Koju posluku porati?!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

error

Podijelite članak ili nas zapratite