Dokumentarni film Teslin narod u izboru za Oskara

Dokumentarni film u koprodukciji Radio-televizije Srbije i “Optimistik filma”, čiji je vlasnik, Željko Mirković, ujedno reditelj i režiser filma, uvršten je u izbor za Oskarovu nagradu.

Željko Mirković, u izjavi za RTS, naglašava da je film poziv da se priča o našem narodu : „Da se prikaže iz jednog drugog pozitivnijeg svetla, da izađemo sa našom pričom kakvu naš narod i zaslužuje i to je naišlo na dobar prijem, kako publike koja ima srpsko poreklo, tako i američko. Zapravo to je i simbol čitavog jednog budućeg sveta u kome će se čovek meriti na osnovu svojih dostignuća i vrednosti, a ne na osnovu nekih manjinskih, rasnih ili nacionalnih opredeljenja“. 

Željko MirkovićRadnja filma ne prati samo Teslinu, nego i priču preko 70 istaknutih Srba koji su radili i stvarali na prostoru Amerike. Glavnu ulogu u filmu igra Džek Dimić koji je o filmu rekao: Teslin narod, reditelja Željka Mirkovića, priča je o ljudima koji su sticajem različitih okolnosti u poslednja dva veka napuštali otadžbinu i ostvarivali se u SAD. Njihova ljubav prema zemlji koju su ostavili je ostala u njima i toliko je jaka da su je prenosili i generacijama koje dolaze za njima. Film pokazuje tu vezu sa otadžbinom koja je neraskidiva i služi kao primer i podstrek otadžbini da tu ljubav uzvrati onima koji je još uvek vole… Tamo daleko“

Željko Džek Dimić

Pored Nikole Tesle, Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce „Apolo“ programa, legendarne Oskovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju.Please follow and like us:
error
The following two tabs change content below.

Danijel Neskovic

Svi ljudi, protagonisti su mog romana. Sve što se događa, njegova je fabula. Uključujući i ovo.

Facebook Comments

Danijel Neskovic

Svi ljudi, protagonisti su mog romana. Sve što se događa, njegova je fabula. Uključujući i ovo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

error

Podijelite članak ili nas zapratite