Poslednji Zvezdin meč u Ligi šampiona prije 26 godina

Poslednji put kad je Crvena Zvezda igrala Ligu šampiona, bilo je to u prvoj sezoni posle Barija. 1992. godine Uefa je promijenila Format takmičenja i umjesto kupa pokrenula Ligu sampiona.  U novoosnovanom takmičenju učestvovalo je 8 najboljih ekipa iz Starog kontinenta. Na putu do grupe Zvezda je utakmice kao domaćin igrala u Segedinu. U kvalifikacijama je pobijedila Portdaun 2 puta po 4:0 i Apolon Limasol ukupnim rezultatom od 5:1.
Za protivnike u grupi dobila je Sampdoriju, Anderleht i Panatinaikos.
Počelo je loše po beogradski tim. Prvi poraz posle 17 vezanih utakmica bez poraza (5. najduži niz u evropskim takmicenjima) desio se na Marasiju od Sampdorije 2:0. Posle Toga slijede 3 pobjede. Anderleht je pobijeđen u Budimpešti a Panatinaikos u proljeće, i u Atini, i u Sofiji u kojoj je Crvena Zvezda igrala kao domaćin. Ključni meč odigrao se u Sofiji u kome je Zvezda ispustila vodstvo i izgubila 1:3.
Poslednja utakmica  odigrana je protiv Anderlehta u utakmici bez takmičarskog značaja i zabilježen je poraz 3:2. Poslednja 2 pogotka za Zvezdu u najjelitnijem takmičenju postigli su Darko Pančev i Slaviša Čula. Pobjednik grupe –  Sampdorija, plasirana se direktno u finale. Izgubila je od Barselone u finalu na penale.

Kraj jedne ere, u kojoj je Zvezda u 22 godine 11 puta dočekala proljeće u Evropi i vezala 24 sezone u jednom od evro kupova.
Mnogi fudbalski strucnjaci smatraju da je Zvezda zakinuta za još jedno evropsko finale jer je utakmice kao domacin igrala u Bugarskoj zbog političke situacije u tadašnjoj zemlji.
26 godina posle, Zvezda se vratila.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *