Male tajne koje će vam pomomći da što prije zustavite grčeve

Grčevi u nogama i stomaku obično su posljedica neuravnoteženog unosa tečnosti, odnosno elektrolita i vode, a najviše se javljaju kod osoba koje se prekomjerno znoje i tako gube veće količine natrijuma, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.
Preporučeni dnevni unos magnezijuma je 350 mg za žene, a 400 mg za muškarce. Istovremeno, sportisti i rekreativci koji naporno treniraju izgube velike količine elektrolita uključujući i magnezijum znojenjem. Tako da ukoliko se profesionalno ili rekreativno bavite sportom ili imate pojačane fizičke aktivnosti trebalo bi da redukujete unos tečnosti.

Vježbe koje će vam pomoći da što brže zaustavite bolove izazvane grčevima:
– ako je riječ o listu noge, gdje se grčevi i inače često javljaju, treba da sjednete i povučete naprijed prednji dio stopala i prste. Nogu držite u tom položaju dok grč malo ne popusti, a zatim izmasirajte zahvaćeno područje.

 

– ako je riječ o bolovima u stopalu rukom podignite i povucite sebi prste stopala. Kada bol počne popuštati, povucite k sebi cijelo stopalo. Možete iskoristiti i peškir tako što povlačite oba kraja lagano prema koljenu.

– ukoliko grč osjetiti u prednjem dijelu natkoljenice u potrbušnom položaju vucite petu prema zadnjici. Prednjem natkoljenom mišiću ćete odmah osjetiti olakšanje.

– ako osjetite bol u zadnjem dijelu natkoljenice zauzmite sjedeći položaj pruženih nogu ili barem one u kojoj je grč. Nagnite se unaprijed i pokušajte dotaknuti nožne prste. Nemojte savijati koljena! U pitanju je klasično istezanje lože koje će vam istog trena pomoći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *